30%-regeling

Uit NeBelEx Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken


Uit het buitenland aangetrokken werknemers komen onder voorwaarden in aanmerking voor een fiscale faciliteit: de 30%-regeling. Voor naar het buitenland uitgezonden werknemers bestaat onder iets andere voorwaarden dezelfde faciliteit. Onder de 30%-regeling voor uit het buitenland aangetrokken werknemers kan de werkgever deze werknemers gedurende ten hoogste tien jaar een belastingvrije vergoeding verstrekken voor de extra kosten van tijdelijk verblijf buiten het land van herkomst. Eén van de voorwaarden is dat de betrokken werknemer een specifieke deskundigheid bezit, die op de Nederlandse arbeidsmarkt niet of slechts schaars aanwezig is.

Als een werknemer voorafgaand aan de aanvang van de tewerkstelling in Nederland heeft verbleven of is tewerkgesteld, wordt de looptijd van maximaal 10 jaar met deze periode(n) bekort. Er gelden daarbij enige aanvullende bepalingen die aangeven in welke gevallen een verblijf of tewerkstelling in een verder verleden de looptijd niet bekorten. Een eerder verblijf of tewerkstelling in Nederland die meer dan 15 jaar vóór de ingangsdatum van de 30%-regeling is geëindigd, bekort de looptijd in ieder geval niet.[1]

Wijzigingen m.i.v. 2012

Werknemers die naar Nederland komen, kunnen onder bepaalde voorwaarden een belastingvrije vergoeding voor de extraterritoriale kosten krijgen van 30% van het loon inclusief de vergoeding. Deze zogenoemde 30%-regeling wordt vanaf 1 januari 2012 onder andere op de volgende punten aangescherpt:

  • schaarse specifieke deskundigheid
  • periode dat van de 30% regeling gebruik gemaakt kan worden
  • definitie van het begrip ‘ingekomen werknemer’
  • promovendi

Als een werknemer niet (meer) onder de 30%-regeling valt, dan kunnen wel de werkelijke extraterritoriale kosten vrij worden vergoed.

Schaarse specifieke deskundigheid

Om gebruik te kunnen maken van de 30%-regeling moet de werknemer die naar Nederland komt, beschikken over specifieke deskundigheid die op de Nederlandse arbeidsmarkt schaars aanwezig is. Per 1 januari 2012 wordt dit ingevuld met een salarisnorm: er is sprake van een schaarse specifieke deskundigheid als de werknemer een fiscaal loon heeft van € 35.000 (exclusief de vergoeding) of meer. Voor wetenschappers geldt geen salarisnorm. Voor werknemers met een afgeronde masteropleiding die 29 jaar of jonger zijn geldt een verlaagd inkomenscriterium van € 26.605. In de meeste gevallen zal niet specifiek meer op schaarste worden getoetst. Dit gebeurt alleen nog wanneer (bijna) een gehele beroepsgroep boven de salarisnorm uitkomt.

Periode dat er gebruik gemaakt kan worden van de 30% regeling

Nu kan er maximaal 10 jaar gebruik gemaakt worden van de 30%-regeling. Deze periode wordt met ingang van 1 januari 2012 ingekort naar 8 jaar. Deze aanpassing geldt niet voor werknemers die voor 1 januari 2012 al gebruik maakten van de 30%-regeling. De looptijd van maximaal 8 jaar geldt dus alleen voor nieuwe gevallen.

Definitie ‘ingekomen werknemer’

De 30%-regeling voor werknemers die naar Nederland komen geldt vanaf 1 januari 2012 alleen voor werknemers die minstens 150 kilometer van de Nederlandse grens woonden voordat zij in Nederland gingen werken.

Promovendi

Buitenlanders die na hun promotie aan een Nederlandse universiteit in Nederland gaan werken, konden geen gebruik maken van de 30%-regeling doordat de periode van promoveren werd gezien als periode van verblijf in Nederland waardoor geen sprake was van een vanuit het buitenland ingekomen werknemer. Per 1 januari 2012 wordt de periode van promoveren voor de 30%-regeling niet gezien als periode van verblijf in Nederland zodat deze groep wel in aanmerking kan komen voor de 30%-regeling bij de eerste baan na promoveren.

Overgangsrecht

Voor ingekomen werknemers die vóór 1 januari 2012 onder de 30%-regeling vallen, geldt overgangsrecht. Er zijn 2 situaties mogelijk:

  • de werknemer heeft op 1 januari 2012 nog geen 5 jaar gebruikgemaakt van de 30%-regeling. Na afloop van het 5e jaar dat deze werknemer gebruik maakt van de 30%-regeling wordt getoetst of deze werknemer voldoet aan het nieuwe inkomenscriterium en aan de aangescherpte definitie van ingekomen werknemer (150 kilometercriterium). Voldoet de werknemer niet dan valt deze werknemer vanaf dat moment niet meer onder de 30%-regeling.
  • de werknemer heeft op 1 januari 2012 al 5 jaar gebruikgemaakt van de 30%-regeling. In dit geval wordt niet opnieuw getoetst aan de nieuwe criteria en blijft de looptijd van de 30%-regeling maximaal 10 jaar.


Regelgeving

t/m 2010


vanaf 2011

  • artikel 31a, lid 2, onderdeel e, Wet LB 1964
  • artikel 10e t/m 10ej Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965


Korting wegens eerdere tewerkstelling of verblijf in Nederland

Hoge Raad, 7 oktober 2011, nr. 10/01385: Geen korting voor perioden waarin belanghebbende zich feitelijk in Singapore bevond, maar zijn fiscale woonplaats in Nederland hield.


Formulier

De belastinginspecteur geeft een beschikking af voor toepassing van de 30%-regeling. Het aanvraagformulier is te downloaden:


Jurisprudentie

Hoge Raad, 4-12-2009, nr. 08/05071[2]
Een Amerikaan was, met een nettoloonafspraak, door zijn werkgever was uitgezonden naar de Nederlandse dochtermaatschappij. De werknemer maakte gebruik van de 30%-regeling en koos voor zogenoemde partiële (beperkte) buitenlandse belastingplicht, waardoor het loon deels in Nederland en deels in de Verenigde Staten werd belast.
Volgens de Hoge Raad had de Amerikaan terecht voor de berekening van het belastbaar loon in Nederland eerst het aan Nederland toe te rekenen deel van het inkomen vastgesteld met behulp van de dagenbreuk. Vervolgens is door middel van brutering, dat wil zeggen de berekening van netto naar bruto, het belastbaar loon in Nederland vastgesteld.
De voorafgaande conclusie van de advocaat-generaal geeft heldere rekenvoorbeelden wat de fiscale consequenties zijn van de verschillende berekeningsvolgorden.
Hoge Raad, 24-10-2008, nr. 07/12637[3]
4.2. Het berust op de opvatting dat, nu belanghebbende reeds eerder bij PTC op basis van een arbeidsovereenkomst in dienstbetrekking was, de toetsing of is voldaan aan de voorwaarden voor toepassing van de 30%-regeling dient te geschieden naar het moment dat deze eerdere arbeidsovereenkomst tot stand kwam, te weten 1 april 2002. De toetsing zou dan negatief uitvallen, omdat op dat tijdstip niet was voldaan aan de eis van schaarse specifieke deskundigheid.
Die opvatting is evenwel onjuist. Ter beantwoording van de vraag of belanghebbende door PTC uit een ander land is aangeworven, diende het Hof te beoordelen of PTC met belanghebbende een arbeidsovereenkomst is aangegaan op een moment waarop belanghebbende haar woonplaats buiten Nederland had en niet - anders dan in situaties als opleiding of stage - in Nederland werkzaam was (vgl. HR 28 april 2006, nr. 41084, BNB 2006/262 en HR 28 april 2006, nr. 41919, BNB 2006/266). Nu vaststaat dat de werkzaamheden die belanghebbende voor PTC in het kader van de eerdere arbeidsovereenkomst heeft verricht, plaatsvonden in het kader van een opleiding, heeft het Hof deze eerdere arbeidsovereenkomst terecht en op goede gronden buiten beschouwing gelaten, zowel bij de bepaling van het moment waarop is aangeworven, als bij de beantwoording van de vraag of belanghebbende op dat moment al of niet in Nederland werkzaam was.
Gerechtshof 's-Gravenhage, 26-07-2011, nr. BK-10/00180[4][5]
30%-regeling niet van toepassing op ontslagvergoeding.
Hoge Raad, 27 april 2012, nr. 11/01873
30%-regeling ook van toepassing bij nagekomen variabele beloning.
Rechtbank Breda, 27 maart 2012, nr. 11/1980
De juistheid van de onherroepelijk geworden beschikking kan dan zowel voor de loon- als voor de inkomstenbelasting niet meer ter discussie worden gesteld, noch door de werknemer, noch door de inhoudingsplichtige, noch door de inspecteur.
Gerechtshof Amsterdam, 18 april 2013, nr. 12/00109[6]
Geen voortzetting van de toepassing van de 30%-regeling. De periode tussen het einde van de tewerkstelling door de oude inhoudingsplichtige en de aanvang van de tewerkstelling door de nieuwe inhoudingsplichtige is langer dan drie maanden.


150 km

Zie ook


Voetnoten