Hof van cassatie, 31 oktober 2014, nr. F.13.0017.N

Uit NeBelEx Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Hof van cassatie, 31 oktober 2014, nr. F.13.0017.N[1]

Arrest

BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kabinet te 1000 Brussel, Wetstraat 12-14, voor wie optreedt de ontvanger van het registratiekantoor te Antwerpen IV, met kantoor te 2000 Antwerpen, Italiëlei 4, bus 3,

eiser,
vertegenwoordigd door mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel, Dalstraat 67, bus 14, waar de eiser woonplaats kiest,

tegen M D,

verweerder,
vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel, Quatre Brasstraat 6, waar de verweerder woonplaats kiest.

I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF

Het cassatieberoep is gericht tegen het arrest van het hof van beroep te Antwerpen van 24 april 2012.

Advocaat-generaal Dirk Thijs heeft op 25 april 2014 een schriftelijke conclusie neergelegd.

Afdelingsvoorzitter Eric Dirix heeft verslag uitgebracht.

Advocaat-generaal Dirk Thijs heeft geconcludeerd.

II. CASSATIEMIDDEL

De eiser voert in zijn verzoekschrift dat aan dit arrest is gehecht, een middel aan.

III. BESLISSING VAN HET HOF

Beoordeling

Grond van niet-ontvankelijkheid

1. De verweerder voert aan dat het middel nieuw is en derhalve niet-ontvankelijk in zoverre het aanvoert dat de verrekeningsschuld niet als passief kan worden aanvaard omdat die schuld nog niet bestond op de dag van het overlijden.

2. Het middel voert in werkelijkheid aan dat de appelrechters, gelet op de door hen gedane vaststelling dat de verrekeningsschuld nog niet bestond op de dag van het overlijden, deze schuld niet zonder schending van het artikel 27, eerste lid, van het Wetboek Successierechten als passief in de nalatenschap konden aanvaarden.

3. Het middel dat gesteund is op een schending van de wet die voortvloeit uit een voor het eerst door de rechter zelf gedane vaststelling is niet nieuw.

De grond van niet-ontvankelijkheid dient te worden verworpen.

Gegrondheid

4. Krachtens artikel 27, eerste lid, Wetboek Successierechten geldt als aannemelijk passief met betrekking tot de nalatenschap van een Rijksinwoner, naast de begrafeniskosten, slechts de op de dag van het overlijden bestaande schulden van de overledene.

5. De appelrechters stellen vast dat:

  • de echtgenote van de verweerder overleed op 29 november 2007;
  • de verweerder bij akte van 17 april 2008 de wil heeft uitgedrukt om te kiezen voor een vordering gelijk aan de tegenwaarde van de gehele verrekenmassa, zoals omschreven in het finaal verrekeningsbeding van het gewijzigde huwelijkscontract.

Zij oordelen dat:

  • de verrekenschuld pas ontstond op het moment dat de verweerder na de ontbinding van het huwelijk door overlijden van zijn echtgenote besliste om de vordering voortkomende uit het verrekeningsbeding te laten gelden "en niet eerder";
  • geen enkele wettelijke bepaling verhindert dat de schuld uit het finaal verrekeningsbeding als passief in de nalatenschap wordt aanvaard.

6. De appelrechters die aldus oordelen dat de schuld ontstond na het overlijden konden niet zonder schending van artikel 27, eerste lid, Wetboek Successierechten deze schuld opnemen in het passief van de nalatenschap.

Het middel is gegrond.

Dictum

Het Hof,

  • Vernietigt het bestreden arrest.
  • Beveelt dat van dit arrest melding zal worden gemaakt op de kant van het vernietigde arrest.
  • Houdt de kosten aan en laat de beslissing daaromtrent aan de feitenrechter over.
  • Verwijst de zaak naar het hof van beroep te Gent.

Dit arrest is gewezen te Brussel door het Hof van Cassatie, eerste kamer, samengesteld uit afdelingsvoorzitter Eric Dirix, als voorzitter, en de raadsheren Alain Smetryns, Koen Mestdagh, Geert Jocqué en Koenraad Moens, en in openbare rechtszitting van 31 oktober 2014 uitgesproken door afdelingsvoorzitter Eric Dirix, in aanwezigheid van advocaat-generaal Dirk Thijs, met bijstand van griffier Frank Adriaensen.

F. Adriaensen, K. Moens, G. Jocqué, K. Mestdagh, A. Smetryns, E. Dirix

Aantekeningen

Voetnoten