Inbreukprocedure

Uit NeBelEx Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Tekst uit EG Verdrag

Artikel 226 EG Verdrag[1]
Indien de Commissie van oordeel is dat een lidstaat een van de krachtens dit Verdrag op hem rustende verplichtingen niet is nagekomen, brengt zij dienaangaande een met redenen omkleed advies uit, na deze staat in de gelegenheid te hebben gesteld zijn opmerkingen te maken.
Indien de betrokken staat dit advies niet binnen de door de Commissie vastgestelde termijn opvolgt, kan de Commissie de zaak aanhangig maken bij het Hof van Justitie.


Toelichting

Ieder EU-land is verantwoordelijk voor de uitvoering van de EU-wetgeving in zijn interne rechtsorde (tijdige omzetting, overeenstemming en correcte toepassing). De Europese Verdragen bepalen dat de Europese Commissie over de correcte toepassing van het Gemeenschapsrecht waakt. Als lidstaten het Gemeenschapsrecht niet eerbiedigen kan de Europese Commissie op grond van artikel 226 van het EG-Verdrag en artikel 141 van het EGA-Verdrag tegen die inbreuk optreden (beroep wegens niet-nakoming) en zonodig een zaak aanhangig maken bij het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen.

"Niet-nakoming" betekent dat EU-landen niet aan hun verplichtingen uit het Gemeenschapsrecht voldoen. Dat kan door handelingen in tegenspraak ermee of door het nalaten van opgelegde handelingen. Inbreuken van EU-landen kunnen door de centrale overheid maar ook door de bevoegde regionale of lokale overheden zijn gepleegd.

De Europese Commissie leidt in het kader van het beroep wegens niet-nakoming eerst een administratieve procedure in (de "inbreukprocedure" of "precontentieuze procedure"). De precontentieuze fase is bedoeld om het EU-land de kans te geven om zich vrijwillig in overeenstemming met het Gemeenschapsrecht te brengen.

Deze procedure bestaat uit meerdere etappes, eventueel voorafgegaan door een onderzoeksfase bij inbreukprocedures die het gevolg zijn van een klacht.

Bij de ingebrekestelling, de eerste etappe van de precontentieuze fase, vraagt de Europese commissie een EU-land om binnen een bepaalde termijn zijn opmerkingen mee te delen over een probleem van toepassing van het Gemeenschapsrecht.

Het met redenen omklede advies bepaalt het standpunt van de Europese Commissie over de inbreuk, alsook het voorwerp van een eventueel beroep wegens niet-nakoming met verzoek hieraan binnen een bepaalde termijn te verhelpen. De Europese Commissie moet in het met redenen omklede advies op een coherente en gedetailleerde manier uiteenzetten waarom zij meent dat het betrokken EU-land een van zijn verplichtingen uit het Verdrag niet is nagekomen.

Door de zaak bij het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen aanhangig te maken begint de contentieuze fase.

Volgens vaste rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen kan de Europese Commissie vrij beslissen om de inbreukprocedure in te leiden en de zaak bij het Hof aanhangig te maken, zelfs op het moment waarop het beroep wordt ingesteld.


Overzicht lopende inbreukprocedures

Overzicht inbreukprocedures op Europa.eu


Voetnoten